Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

Képzések


Eseménylista » Projekttalálkozó Schiffdorfban

Projekttalálkozó Schiffdorfban

2013. 03. 15. | 2012-2013 tanév eseménye | írta: Kalocsa Ibolya
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a fertődi Porpáczy Aladár Szakközépiskolában két éves, gyógynövényekkel foglalkozó Comenius projekt zajlik, amelyre az Európai Bizottság Egész Életen Át Tartó Tanulás  Iskolai Együttműködések  programja keretében, a Tempus Közalapítványtól elnyert támogatás segítségével kerül sor. A pályázatból elnyert összegből finanszírozzuk a projekt költségeit, így például a kollégium melletti gyógy- és fűszernövénykert kialakítását, valamint a partnerek iskolájában tartott projekttalálkozókra történő utazásokat. Az előző tanévben munkatalálkozón vettünk részt Schiffdorfban Németországban, majd Olbiában, Szardínia szigetén került sor az első projekttalálkozóra, amelyet 2012. szeptemberben észtországi találkozó követett Loksában.
 2013. március 11-én Schiffdorfba, az alsó-szászországi Bremerhaven melletti kisvárosba utaztunk, ahol az ottani Max-Eyth-Schule, egy sokoldalú képzési profillal rendelkező szakképző iskola volt a vendéglátónk. Az öt napos utazáson 10 kilencedik évfolyamos tanuló vett részt Bognár Ildikó igazgatóhelyettes, Fülöp Istvánné és Kalocsa Ibolya tanárnők kíséretében.


Kapcsolódó képgaléria a németországi utazásról.
A projekt témájának megfelelően az iskola környezetnapján saját standon mutatták be tanulóink a saját készítésű natúrtermékeket. Ezek közül különösen a medvehagymás vajkrém, amelyhez a medvehagymaleveleket a kastély parkjában szedtük és vittük magunkkal, és a paprikakrém aratott nagy sikert. A paprikakrémhez a tanulók ősszel a gyógynövénykertből gyűjtötték a saját termesztésű fűszerpaprikát. A rendezvényről a regionális sajtó is beszámolt másnap.A projekt végéhez közeledve egyre több közös projekttermék készül el, ezúttal a négynyelvű gyógynövényfelismerő memóriajátékot  és a közös fényképes falinaptárt sikerült befejezni, mindegyikből egy-egy mintapéldányt haza is hoztunk, illetve  a memóriát ki is próbálták közösen a diákok. Szerda délelőtt pedig csoportmunkában fűszernövényekhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg és mappát készítettek tanulóink, valamint megnéztük az iskola üvegházát és gyógynövénykertjét, már amennyire ezt a télies időjárás lehetővé tette.A projektfeladatokat számos szabadidős program is kiegészítette, így korcsolyázhattunk a helyi jégcsarnokban, jártunk a brémai Botanica kiállítóközpontban, amelynek laborjában kézkrémet és mentolos cukorkát készítettünk. Nagy élményt jelentett a Bremerhaven-i Klimahaus, ahol különböző égövön található helyszíneket jártunk végig.A közös programokat csütörtökön búcsúest zárta, ahol rövid időre - a májusi fertődi találkozóig - elbúcsúztunk egymástól.A gazdag programot még sikerült városnézéssel is kiegészíteni, odaúton Bréma, visszafelé Hamburg nevezetességeit kerestük fel.Hamarosan az utazáson részt vett tanulók beszámolói is olvashatók lesznek ezen az oldalon.


 


március 11.


Az indulás napja


Elérkezett a nap, amelyet már mindenki felfokozott izgalommal várt, a korai kelés ellenére is. 3.40-kor indult lelkendező diákokkal és kísérőtanárokkal a busz.  Az első úti célunk Bécs, a schwechati reptér volt.  Gépünk pár perccel fél 7 után indult. A felszállás pillanatai és a magasban töltött 1,5 óra volt a legtöbb ember számára a nap legizgalmasabb része. Nem sokkal 8 óra után érkeztünk meg a hamburgi reptérre. Itt felvettük csomagjainkat és ezután folytattuk utunkat Bréma felé, immáron vonattal. A brémai érkezés után csomagjainkat megőrzőbe raktuk, majd pár órát eltöltöttünk Bréma felfelé magasodó épületei és hangulatos utcái között. A városnézés után még egy kis szabadidőre (evés, bevásárlás) is jutott lehetőség. Kora délután felvettük bőröndjeinket és tovább indultunk végső célunk, Bremerhaven irányába. Az ottani vasútállomáson eltöltött percek, mikor is vendéglátóinkat vártuk sok kíváncsisággal múltak el. Nem kellett sokat várni, és már érkezett is az első család. Rövid idő elteltével mindenkiért megérkeztek. A nap további részében megismerkedtünk egymással, beszélgettünk és persze kipihentük az utazási fáradalmainkat.


/K.Viktor/


 


 


március 12.Kedd
Megérkeztünk az iskolába, és mindenki elmesélte, hogy telt az első éjszakája a vendégcsaládnál. Ezután az igazgató köszöntőt mondott, bemutatta az iskolát, és a projekt résztvevői megismerhették egymást. Három csoportban dolgoztunk tovább. Az egyik csoport naptárt készített, a másik memória játékot, a harmadik pedig prezentált, minden ország saját iskolájáról és termékeiről. A felállított standoknál megkóstolhattuk az országok specialításait és megismerhettük az iskolájukat. Az iskolában ebédet készítettek nekünk, amit közösen a többi diákkal fogyasztottunk el. Délután közösen korcsolyázni mentünk a helyi sportcsarnokba. Mindenki kiválasztotta a magának megfelelő méretű korcsolyát és elindultunk a jégpályára. Itt nagyon jól éreztük magunkat, korcsolyáztunk, majd különböző feladatokat kaptunk, melyekkel jobban megismerhettük egymást. Ezután eldöntöttük, hogy a délután további részét Bremerhavenben töltjük. Közösen vásárolgattunk, sétálgattunk, beszélgettünk, éttermeket látogattunk meg és rengeteg képet készítettünk. Nagyon jól éreztük magunkat a nap folyamán, és egyre inkább kezdtük megismerni egymást.
Fanni, Dorina

március 13.
Szerda
Délelőttünket az iskolában töltöttük, ahol érdekes feladatokat kaptunk. Két csoportra lettünk osztva és mindkét csoport egymás után végrehajtotta a feladatokat. Készítettünk egy mappát a fűszernövényekről, melyben különböző feladatlapokat, rejtvényeket töltöttünk ki és a mappa fedőlapját mindenki saját maga díszíthette ki. Eközben a másik csoport megtekinthette az iskola üvegházát és a kinti gyógynövénykertet, majd gyógynövényes memóriajátékot játszottak. A feladatok elvégzése után az iskolában közösen megebédeltünk. A délutánját mindenki a saját vendéglátó családjával töltötte, voltak akik a tengerhez látogattak el, fagyizni mentek, de volt olyan is, akit lovardába vittek és privát tüzoltóságot tekinthetett meg. Az esti programot mi, diákok választhattuk ki közösen, kosárlabdázni vagy bowlingozni menjünk. A bowlingozás mellett döntöttünk. Az este folyamán nagyon jól éreztük magunkat, sok új élménnyel gazdagodtunk és még a bowling tudásunk is fejlődött. Szép napot zártunk.
Bori, Kata
március 14.


Sokan ezt a napot várták a legjobban. A reggelünk egy úttal kezdődött Brémába. A Botanikus kertbe mentünk, ahol 2 csoportra osztottak minket. Az egyik csoport egy kiállítást nézhetett meg, a másik csoport körömvirág krémet és mentás bonbont készíthetett. Utána megtekinthettük a botanikus kertet, ahol rengeteg növényt és egy vízesést is láthattunk.


Délután a bremerhaveni Klímaházba mentünk. Mivel korábban értünk oda kaptunk fél óra szabadidőt, így át tudtunk menni egy bevásárló központba. Sok érdekes dolgot láttunk és a világ rengeteg részén "jártunk".  A 8-as szélességi körön vezettek minket végig. S leghidegebb helyen -16°C volt, a legmelegebben pedig 38°C. Mindenki nagyon élvezte ezt a „világ körüli utat”. Ezután már egyből mehettünk is az iskolába, ahol nagyon szép búcsú programot rendeztek. Eljöttek a vendéglátó diákok és szülők is, kaptunk vacsorát és diákok zenéltek. Az igazgató úr beszédet mondott, minden ország kapott a közösen készített memória játékból és naptárból, amelyek 4 nyelven voltak írva. Nagyon örülünk, hogy megismerkedhettünk a német, olasz és észt diákokkal és tanárokkal, szívesen maradtunk még volna.
Patti, Anna


 


 


Kapcsolódó fotóalbumok

2013. 03. 11. Projekttalálkozó Schiffdorfban Projekttalálkozó Schiffdorfban 35 db fotó


Fenntartók

Partnerek

Elérhetőségek

Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

  • Cím: 9431 Fertőd Madách sétány 2/D
  • Tel./Fax: 99/537-162
  • E-mail:  
  • Hol talál meg:

hol talál meg bennünket Feki Webstudio @ 2005-2022 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás